Het gevaar van koolmonoxide

Zelfs wanneer u zich niet rechtstreeks betrokken voelt bij dit probleem, mag u toch niet vergeten dat in Nederland de meeste dodelijke ongevallen door vergiftiging te wijten zijn aan CO.Elk jaar sterven in Nederland ongeveer 100 personen ten gevolge van een CO-vergiftiging en worden bijna 2000 personen opgenomen in een ziekenhuis na een CO-vergiftiging.De meeste daarvan zijn minder dan 30 jaar oud. Deze ongevallen worden meestal veroorzaakt door warmwatertoestellen. De helft van de vergiftigingen gebeurdt in de badkamer.Tussen november en april stelt men het grootste aantal ongevallen vast. Wees dus bijzonder voorzichtig tijdens zachte, warme lente- en herfstdagen. Een plotselinge verbetering van de temperaturen verstoort immers de trek in de schoorstenen. De rook kan daardoor teruggedrongen worden in elk toestel dat is aangesloten op deze schoorsteen.Sinds 1995 voegt het Koninklijk Meteorologisch Instituut een "CO"-waarschuwing bij de meteoberichten wanneer de luchtgesteldheid de trek van de schoorstenen kan verstoren.wat is koolstofmonoxide ?    CO is een gas dat ontstaat bij slechte, onvolledige verbranding van brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of aardolie.Bij een verbranding met voldoende zuurstof, wordt het gas CO omgezet in koolzuurgas CO2.Koolzuurgas is niet giftig. CO2 is het normale product van elke verbranding en is eveneens aanwezig in de lucht die wij inademen. Wanneer er echter niet voldoende zuurstof voorhanden is, stijgt de hoeveelheid vrijgekomen CO tot op een gevaarlijk peil.In geval van aardgas wordt de vlam dan geel in plaats van blauw. Naast een gele vlam, kan ook een teveel aan (water-)damp (condensatie) in een kamer een alarmsignaal zijn. In dit geval werkt de afvoer van de verbrande gassen niet goed en is er sprake van terugslag. Hoe wordt men vergiftigd ?CO is een reukloos, kleurloos en smaakloos gas. Zonder een speciale uitrusting kunnen wij onmogelijk de aanwezigheid ervan in de omgevingslucht van een kamer opsporen.CO vermengt zich in de lucht die wij inademen, dringt in onze longen en komt zo terecht in ons bloed. Het verstoort het transport van de zuurstof die onze cellen nodig hebben voor hun goede werking.Wanneer de lucht zelfs maar een kleine hoeveelheid CO bevat, zijn onze cellen niet meer in staat om de beschikbare zuurstof te gebruiken.

 

Aanvaarbaar niveau 5 – 50 ppm (*)
Gevaarlijk niveau > 100 ppm
Risico op zware vergiftiging 1000 ppm ( 0,1 %)
Dood na 4 à 5 uren 2000 ppm (0,2 %)
Dood na 20 minuten 5000 ppm (0,5 %)

(*) ppm= deeltjes per miljoen Gevaarsignalen

  • Een geel-oranje vlam in het gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. In geval van een goede verbranding, is deze vlam blauw.

  • vensters of muren die bedekt zijn met damp (condensatie), wijzen op een onvoldoende afvoer van de verbrande gassen

Wat zijn de symptomen van een CO-vergiftiging ?ACUTE CO-VERGIFTIGING De hersenen zijn grote verbruikers van zuurstof en vertonen de eerste tekenen van een acute CO-vergiftiging. Net zoals bij een hersenvliesontsteking krijgt het slachtoffer hoofdpijn en klaagt hij/zij over duizeligheid. Hij/Zij wordt ook hoe langer hoe vermoeider, kan zich misselijk voelen en zelfs beginnen braken.Wanneer het slachtoffer in dit stadium niet zeer snel behandeld wordt, kan hij/zij het bewustzijn verliezen en in een diepe coma terechtkomen waardoor de dood kan intreden.Wanneer de CO-concentratie in de kamer zeer hoog is, kan de coma inderdaad zeer snel intreden, voor het slachtoffer de tijd heeft om te beseffen dat er iets verkeerds aan de hand is.LANGDURIGE CO-VERGIFTIGINGMaar niet alle CO-vergiftiging zijn zo ernstig. In talrijke gevallen worden personen langdurig blootgesteld aan kleine hoeveelheden van CO. Ze vertonen dan nogal vage symptomen: hoofdpijn, een zware maag, spierzwakte, moeite om zich te concentreren, wijziging in de gemoedstoestand.In dergelijke gevallen is de diagnose niet gemakkelijk voor de dokter.

Het opstellen van de precieze chronologie van de stoornissen kan hem daarbij helpen: bv. als de symptomen 's avonds of in het weekend verergeren in het geval van een vergiftiging thuis.

 

klik hier voor download van de folder Voorkom koolmonoxidevergiftiging

 

HOME